Birken på ski

Birkebeinerrennet på ski er kanskje det mest populære av alle turrenn i Norge. Det er basert på en gammel legende om da birkebeinerne berget kongssønnen, og i tråd med dette har du med deg en sekk som veier like mye som et nyfødt barn. I tråd med denne historien går rennet fra Rena til Lillehammer, over fjellene og en distanse på 54 km. I prinsippet kan alle over 16 år delta i rennet, men det kan være krevende å melde seg på, her må man virkelig smi mens jernet er varmt. Det er nemlig satt et maks antall for hvor mange som får delta i dette tradisjonsrike rennet.

Løypa i Birkebeinerrennet

For de som ikke har deltatt tidligere, er det viktig å sette seg inn i hva man kan forvente seg av løypa. Samtidig må man selvfølgelig være obs på at føre og vær den aktuelle dagen vil ha mye å si for hvordan terrenget oppleves. Det er viktig å ha alt av ski, smøring og drikke på plass når man skal delta i et så langt renn.

Starten er ikke helt nede i lavlandet, men oppe på Tingstadjordet utenfor Rena. Så går du gjennom opp til du kommer til Skramstadsetra etter omtrent ei mil. På denne første milen er det mange spor, slik at det ikke skal bli for mye gåing i kø, men etter Skramstadsetra snevres det inn til fire spor i en periode.

Fra Skramstadsetra er det mer flatt, eller rettere sagt slak stigning etter hvert som du nærmer deg tregrensen under Dølfjellet. Etter hvert kommer du ned mot mer kupert og skogkledd terreng ved Kvarstaddammen, som er ca. halvveis i rennet.

Det som gjør Birken tøft er at du nettopp på dette punktet møter en ganske tøff stigning opp mot løypas høyeste punkt på Midtfjellet. Etter at du passerer Sjusjøen blir det imidlertid lettere terreng og en del utfor inn mot mål på stadion i Lillehammer.