Birken på sykkel

De aller fleste kjenner til Birkebeinerrennet på ski. Det historiske rennet som har blitt et av de største og mest kjente turrennene i hele verden. De siste årene har imidlertid også flere blitt kjent med Birken på sykkel, som blir stadig mer populært. Dette er et løp der man bruker terrengsykkel, og med en ganske annen løype enn den man bruker i Birken på ski. Den var tidligere på 92 km, men er nå 86 km etter visse endringer. Til sammenligning er Birken på ski bare 54 km.

Verdens største

Birken har de siste årene vært det største rittet for terrengsyklister i hele verden, dersom man måler i antall deltakere. Det er ganske fantastisk, når man tenker på at dette rittet første gang ble arrangert så sent som i 1993. Allerede da var løypa omtrent som i dag, i hovedsak på grusvei. Det har alltid vært begrensinger på hvor mange som får være med i rittet, etter første mann til mølla prinsippet. Hvert år har det vist seg at det blir fullt, så her må man virkelig følge med for å få sjansen til å delta.

Man skal også være i ganske god form, for det er maksimaltider i Birken på sykkel som på ski. Et annet likhetstrekk er at man må ha på seg en sekk som veier 3,5 kilo, som skal tilsvare vekten til kongssønnen som ble fraktet over fjellet av birkebeinerne. I sekken kan man for eksempel ha med seg mat og drikke, samt det aller nødvendigste for eventuelt å foreta små reparasjoner på sykkelen underveis.

Sykling er sunt og en god måte å få trim på, i tillegg til at sykkelen er et bærekraftig alternativ til bilen som fremkomstmiddel. Å sykle kan gi deg mye glede og samtidig kan treningen kombineres med å komme seg på jobben på morgenen.