Forberedelser til Den store styrkeprøven

Den store styrkeprøven er det mest kjente sykkelrittet for alle i Norge. Det vil si, det er selvfølgelig langt ifra alle som kan holde ut på en sykkel i over 50 mil, helt fra Trondheim til Oslo, og det er nettopp derfor rittet har det navnet det har. Rittet har nå gått av stabelen årlig i over 50 år, etter at det hadde vært tradisjon i flere tiår å forsøke å sette rekorder langs denne ruten. Allerede for 40 år siden passerte antall deltakere 1 000, og noen år har det endatil vært over 5 000.

Treningsopplegg før Styrkeprøven

Når du skal sykle Den store styrkeprøven må du selvfølgelig være ganske gjennomtrent, god til å sykle både teknisk og med hensyn til å utnytte sykkelens mekanikk, og dessuten planlegge inntak av næring underveis. Det ligger mange store praktiske utfordringer i å fullføre en slik bragd, men først og fremst handler det likevel om å ha den rette utholdenheten på sykkelen. Hvordan kan den opparbeides?

Noe av det viktigste er å huske at treningen skal være lystbetont. Samtidig skal du selvfølgelig utfordre deg selv, slik at du kan nå et høyere nivå. Det betyr at du faktisk må ha tid til å trene regelmessig, og du må nok helst trene minst tre ganger i uken for å være forberedt på et slikt ritt. Det handler om å være realistisk med tanke på hva som kreves.

Treningen bør være tredelt. Du sykler langturer som først og fremst bygger aerob kapasitet, og intervaller som gjør at du blir vant til å jobbe anaerobt. Samtidig bør en syklist også trene en del styrke, da selvfølgelig med hovedvekt på utholdende styrke. Unngå å trene for mye styrke med overkroppen, da dette kan øke muskelmassen du må bære fram over fjellet unødig. Husk at et så langt ritt først og fremst krever god kondisjon, og en økonomisk teknikk som gjør at du kan spare krefter underveis.