Grenaderløpet

Grenaderløpet, eller Grenaderen som det gjerne kalles på folkemunne, er et av de mest kjente og mest utfordrende turrennene i den norske skisesongen.

Militær bakgrunn

Den historiske bakgrunnen for Grenaderløpet er minnet om en grenader, det vil si en soldat, som fungerte som kurer i en av krigene mellom Danmark-Norge og Sverige for over 300 år siden. Grenaderen ble hedret første gang i 1969 gjennom et militært skirenn som ble regnet som passende til å gi moderne soldater en skikkelig utfordring. Poenget var at distansen skulle være «ekstremt lang», og Grenaderløpet er derfor 90 km. Dette gjør løpet til et av verdens lengste turrenn.

Den moderniserte grenaderen

Den som skal delta i Grenaderløpet i dag slipper heldigvis å bruke utstyr fra 1700-tallet, ha med seg skytevåpen, eller frykte å bli jaget og beskutt av fienden. Likevel er det et veldig krevende renn også i dag, slik at det for de aller fleste først og fremst handler om å komme seg til mål på respektabelt vis.

Løypa i Grenaderløpet starter i Hakadal, nærmere bestemt inne på stadion på Varingskollen. Den er lettkupert og svingete i starten, jobbete og byr kanskje på litt kø, men etter hvert blir det litt mer variert og en behagelig tur frem mot Kikut, der det er matstasjon.

De neste milene er tøffe, med både lange, harde motbakker og noen virkelig friske utforkjøringer der det er viktig å unngå kollisjoner og skader. Den aller hardeste utforkjøringen kommer etter vel 5 mil, så det gjelder ikke å bli for mør i beina før den tid – ikke minst fordi den følges kort tid etter av en nesten uendelig lang motbakke opp mot Bønnerudtjern.

Noe av det som gjør Grenaderløpet både tøft og morsomt er at det ikke går først opp, og så ned, som mange andre turrenn. Tvert imot er det stadige variasjoner i terreng og teknikk som gjør at du aldri kjeder deg, men likevel blir veldig, veldig sliten.