Trening og forberedelser

Å delta i det store lokale løpet, som for eksempel en halvmaraton, kan være noe av det morsomste for deg som er fysisk aktiv og har løst til å tøye strikken litt. Dette er en utfordring som du kan se frem mot i månedsvis, og så forhåpentligvis oppnå det resultatet du håper på når den store dagen kommer. Men hvordan kan man egentlig forberede seg på noe så krevende som halvmaraton, og ha både det fysiske og det mentale på stell når startskuddet går?

Treningsopplegg

For det første er det selvsagt viktig å kjenne sine begrensinger. Skal du løpe halvmaraton for eksempel, så er det en distanse på over 20 km, nærmere bestemt like i overkant av 21 km. Da sier det seg selv at selv om løpet ligger noen måneder frem i tid, bør du allerede før du starter treningen være i stand til å løpe 5-10 km ganske komfortabelt. Hvis ikke er det bedre at du satser på en annen distanse, for eksempel, 10 km, og så tenker på halvmaraton om et års tid.

Du må også ha tid til å trene tilstrekkelig volum for å delta i et slikt løp. Det betyr at du minst må belage deg på ei solid treningsøkt 2-3 ganger i uken, og være konsekvent over tid.

Det er også viktig at du varierer treningen, kanskje bør du løpe tre ganger i uken med en ulik variant hver gang. De tre variantene i et slikt opplegg vil da vanligvis være tempoløp, intervaller, og vanlig løping. Vanlig trening vil ligge nærmest farten du håper å holde på en halvmaraton.

I tillegg kommer tempoløp, der du holder et hardt tempo, i den forstand at du ikke kunne greie å løpe mer enn halvparten av en halvmaraton i den farten. Intervalltrening innebærer at du veksler mellom et enda hardere tempo og noen minutter med hvile i mellom.